Bezoek een kalkhennephuis

Het ruime mooie huis van Huub en Esther in Oudega is gemaakt van kalkhennep en 'off the grid'. Je bent welkom na 14.00 uur, na aanmelding bij esterdbvk@kpnmail.nl.Duurzaam bouwen gebeurt vaak met nieuwe technieken: warmtepompen, zonnepanelen. Maar dat is niet altijd nodig, want ook oude materialen die al duizenden jaren worden gebruikt en een beetje in de vergetelheid zijn geraakt kunnen hartstikke duurzaam zijn. Zoals hennep!

De voordelen van bouwen met hennep lijken oneindig: het isoleert geluid en temperatuur, het haalt jarenlang CO2 uit de lucht, is brandwerend, schimmelwerend en betaalbaar. In andere landen is bouwen met hennep veel voorkomender dan in Nederland, maar ook hier verschijnen de eerste woningen. Zo ook de woning van Ester en Huub in Oudega, Friesland. De buitenmuren én de isolatie van het dak zijn gemaakt van kalkhennep: een mengsel van water, hennep en kalk. Voor deze ruimte 6 kamerwoning is slechts 1 hectare hennep nodig en 14 weken groeitijd!


Ester en Huub kozen behalve voor een huis met maximaal woongemak en natuurlijke materialen ook voor een leven ‘off the grid’: zonder gas, riool of elektriciteitsaansluiting. Regenwater wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt. Zonnepanelen en zonnecollectoren leveren in de zomer voldoende elektriciteit en warm water. In de winter zorgt de RocketStove voor volledige verbranding van (sloop)hout en daarmee voor kookgemak, warme douches en verwarming. Ondanks of wellicht dankzij de natuurlijke materialen, heeft het huis de ruimte en comfort van een moderne villa. 
 

Je bent na aanmelding van harte welkom op 10/10 vanaf 14.00.  Adres: Feandyk 4, Oudega (rij naar nummer 6, en dan zie je het huis liggen aan het water).


Over deze activiteit

Categorie Energie & bouw
Organisatie urgenda
Tijd vanaf 14.00
Website http://

Stuur door

Breng anderen op de hoogte van deze activiteit! Je kunt hier tot 3 e-mailadressen invullen.

Jouw gegevens

Je e-mailadres
Je naam

Je vrienden, familie of kennissen

E-mailadres
E-mailadres
E-mailadres

reacties


Deze activiteit wordt beheerd door Hanneke van Ormondt