Nieuws

Houd deze nieuwspagina in de gaten op weg naar de Dag van de Duurzaamheid voor al het laatste nieuws. Bekijk ook de Twitterladder of abonneer je op de nieuwsbrief van Urgenda, initiatiefnemer van de Dag van de Duurzaamheid.

Ervaar het bij Landal verrassend groen leven

dinsdag 18 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

De groene make-over
Zo maak je bestaande woningen aardgasvrij

We praten in ons land veel over de energietransitie. In de media, op de werkvloer, in de politiek. Vaak gaat het dan over de noodzaak ervan. De zeespiegel. De gaskraan die dicht moet. En ook over de pijn ervan, financieel en praktisch gezien. Er is één onderwerp dat we wel eens vergeten, en dat is de ervaring. Hoe ziet het leven eruit als het ons lukt om niet meer ‘die ‘oude energie’ te gebruiken?

De groene make-over in drie stappen
Daarom willen Greenchoice en Landal GreenParks dat toekomstbeeld schetsen. Gezamenlijk hebben ze twee bestaande vakantiebungalows uit 1985 100% aardgasvrij gemaakt in drie stappen: besparen op verwarming door te isoleren; aardgasvrij verwarmen en duurzame energie gebruiken. Ook hebben ze de bungalows ingericht met gerecyclede materialen, die weer makkelijk opnieuw te recyclen zijn. Zo minimaliseren ze de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Zien = geloven = doen
Waarom doen ze dit? Om te zien wat goed werkt, en om anderen te inspireren. Door het te doen, kunnen ze het resultaat laten zien en ervaren. Hier is het resultaat een verrassend comfortabel huis, waar ook de energierekening een prettig gevoel geeft.

Stap 1: besparen op verwarming
Het eerste wat je doet is isoleren, zodat je al meteen veel minder hoeft te verwarmen. Ze hebben gekozen voor isolatieplaten van… oude kranten! In de ramen zit HR++ glas. Verder werkt de ventilatie met warmteterugwinning. Die verwarmt ’s winters de frisse lucht met de warmte uit de ‘oude’ lucht.

Stap 2: aardgasvrij verwarmen
Pas als je al flink bespaart op je verwarming, is stap 2 interessant: aardgasvrij verwarmen. Ze hebben gekozen voor een warmtepomp, die het water in de cv elektrisch verwarmt. Op een bungalow was het mogelijk door de juiste ligging zonnecollectoren op het dak plaatsen. De zonnecollectoren verwarmen het water alvast voor. De gasfornuizen zijn vervangen door inductiekookplaten.

Stap 3: duurzame stroom gebruiken
Voor aardgasvrij verwarmen is extra elektriciteit nodig. Groene stroom kun je opwekken met zonnepanelen of inkopen bij een duurzaam energiebedrijf. Landal GreenParks heeft al 3 jaar geleden gekozen voor de Nederlandse windenergie van Greenchoice.

Verrassend groen leven
En wat kun je nou zelden doen met zulke woningen: ze zelf van dichtbij ervaren. Erin wakker worden. Een warme douche nemen. Je avondeten koken. Op 10/10 zijn de vakantiebungalows speciaal opengesteld voor Open huizen route – in Holten, Overijssel, bij Landal Twenhaarsveld. En ook als je niet kunt langskomen, kun je inspiratie opdoen via landal.nl/verrassendgroenleven.

Support de Dutch Sustainable Fashion week

vrijdag 14 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Wat je draagt heeft impact op andere mensen en het milieu; Dutch Sustainable Fashion Week wil zoveel mogelijk consumenten daar op positieve wijze bewust van maken door jong talent, spraakmakende collecties en innovatieve ontwikkelingen in de spotlight te zetten.

Vandaag start de crowdfunding campagne in samenwerking met Sublime FM, met als doel de aankomende Dutch Sustainable Fashion Week mogelijk te maken.

Wil jij supporten of gewoon één van de Fashion Shows bijwonen, ga dan voor meer informatie naar: https://lnkd.in/eSVrsAY

Burgemeester Femke Halsema opent jubileumeditie voorleesactie

donderdag 13 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Op 10 oktober 2018, de Dag van de Duurzaamheid, opent de nieuwe burgemeester van Amsterdam Femke Halsema samen met directeur van Urgenda Marjan Minnesma de tiende voorleesactie die ook dit jaar weer plaatsvindt op duizenden basisscholen in heel Nederland.

De feestelijke opening vindt plaats in jeugdtheater De Krakeling, samen met ambassadeurs Helga van Leur, DJ Gregor Salto, Milouska Meulens en Froukje Jansen. Het nieuwe boek ‘De Kracht van nieuwe energie’ bevat niet alleen voorleesverhalen maar is dit jaar ook voorzien van lessuggesties. Dit maakt het jubileumboek een compleet onderwijsboek. Waarmee onderwijzers en kinderen het gesprek kunnen aangaan. Leerlingen van scholen uit Amsterdam zijn uitgenodigd om daarbij te zijn. Ook pers is van harte welkom.
Voor het bijwonen van deze bijeenkomst dient u zich als media vooraf aan te melden bij de programmamanager Dag van de Duurzaamheid Henriëtte Delissen, henriette.delissen@urgenda.nl – 06 29207783. Hierbij graag aangeven of u foto/video-opnames komt maken. Wanneer u de aanwezigen wil interviewen, ontvangen wij graag vooraf de vragen voor de desbetreffende persoon. Zonder aanmelding kunnen wij niet garanderen dat u binnenkomt.

Laat je duurzaam verrassen. Elke dag weer!

maandag 3 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Door een unieke samenwerking tussen diverse winkelketens en merken, die het belang van duurzaamheid onderkennen, consumenten ervan bewust willen maken en duurzaamheid een plek geven in hun bedrijfsvoering staat de jubileumeditie van de Dag van de Duurzaamheid dit jaar in het teken van: Duurzamer leven is mogelijk voor iedereen!

Daarbij doen in zo’n twintig steden ook winkelstraten mee: ook daar wordt de klant duurzaam verrast middels producten, het verhaal achter het product, proeverijen, aanbiedingen en zo meer.

Door deelnemende winkelketens als GAMMA, Lidl, Ikea en ook door MKB’ers in onder andere Ermelo, Den Haag en Leeuwarden die hun duurzame producten in de etalage zetten.

Bekijk de activiteiten

Schrijf je in voor H&M Global Change Award 2019

woensdag 29 augustus 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Heb jij hét innovatieve, duurzame idee dat een revolutie in de mode-industrie teweeg kan brengen? Schrijf je dan nu in voor de H&M Global Change Award 2019! Nederland leverde tot nu toe bij elke editie een finalist, ben jij het dit jaar?
Inschrijven kan tot 17 oktober: www.globalchangeaward.com

De H&M Foundation lanceert vierde editie van ‘Nobelprijs van de mode’
€1 miljoen voor ideeën die de modewereld kunnen veranderen
Het is de jaarlijkse wedstrijd voor innovators die met oplossingen komen om de overgang naar een circulaire mode-industrie te stimuleren. Vijf finalisten krijgen naast de geldprijs een op maat gemaakt coaching programma om de ontwikkeling van hun innovaties te versnellen en daarmee hun invloed op de mode-industrie te vergroten.

Circulaire helden
“Nieuwe ideeën vormen de basis voor verandering, maar schaalvergroting is een enorme uitdaging voor elke innovator. We hebben gezien dat eerdere winnaars de ontwikkeling van hun ideeën met jaren konden versnellen door ons coaching programma. We verwelkomen nu graag vijf nieuwe circulaire helden die een van de grootste industrieën ter wereld opnieuw willen uitvinden”, zegt Karl-Johan Persson, bestuurslid van de H&M Foundation en CEO van H&M.

Nederlandse innovaties
Nederland is, naast de VS, het land dat tot nu toe bij elke editie van de Global Change Award een finalist leverde: Tjeerd Veenhoven uit Groningen bij de eerste editie in 2016 met zijn baanbrekende idee om textiel te maken van algen. Jalila Essaïdi won in 2017 met haar bijzondere innovatie ‘Manure Couture’, textiel gemaakt van koemest en dit voorjaar was Aniela Hoitink finalist met ‘Fungi Fashion’, op maat gemaakte kleding van de wortels van paddenstoelen.

Publiek bepaalt wie wint
Een jury van deskundigen zal uit alle inzendingen vijf finalisten selecteren. Het publiek mag vervolgens beslissen hoe de prijs van 1 miljoen euro wordt verdeeld.

Koninklijke Bibliotheek en Openbare Bibliotheken op weg naar #DvdD18

dinsdag 8 mei 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

KB en openbare bibliotheken slaan de handen ineen. Bijdragen aan bewustwording en actie voor duurzaamheid is de drijfveer. Bibliotheken in hun rol van warenhuis, wegwijzer en werkplaats bieden veel mogelijkheden daartoe.

Met de Dag van de Duurzaamheid in het vooruitzicht, wordt de activiteit #vloggersvoorduurzaamheid ingezet::

  • Bibliotheken maken een vlogstudio;
  • En kids (8 – 12 jarigen) vloggen hun ideeën voor een betere wereld;
  • Per bibliotheek mag één vlogger naar de feestelijke finale dag op 10/10/18

Alle  bibliotheken worden opgeroepen om mee te doen:

http://www.dagvandeduurzaamheid.nl/activiteiten/activiteit.php?ID=18008

https://www.kb.nl/ob/nieuws/2018/doe-mee-met-vloggers-voor-duurzaamheid

Woensdag 10 oktober 2018 is de Dag van de Duurzaamheid

maandag 16 april 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

De jubileumeditie Dag van de Duurzaamheid 2018 vindt plaats op woensdag 10 oktober 2018.

Door heel Nederland vinden, voor het 10e jaar, duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Er gebeurt veel en dat willen we speciaal op deze dag zichtbaar maken.

Samen laten we daarmee zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Vertel wat jij doet en wat duurzaamheid voor jou betekent. Dat kan met persoonlijke activiteit of een gezamenlijke.

Doe zeker mee!

Lancering #Toekomststoel op 10.10

donderdag 12 oktober 2017 - door: Dag van de Duurzaamheid

10 oktober 2017

Op de Dag van de Duurzaamheid vragen we een momentje ..ST…  even stil. Denk aan de toekomst.  Het is tijd om de #Toekomststoel aan te schuiven! Iedere dag even stil staan bij toekomstige generaties als er beslissingen worden genomen. Hun belangen komen tijdens vergaderingen van nu af aan altijd aan bod.

Schuif jij een #Toekomststoel aan? Jan Terlouw leest voor uit zijn boek ‘Het Hebtzuchtgas’, een sprookje voor jong en oud.

Ook het basisonderwijs wordt uitgedaagd een #Toekomststoel te gaan pimpen en het voortgezet onderwijs om er een te gaan maken en deze aan te gaan bieden. Meer informatie op toekomststoel.nl/onderwijs

OokMarjan Minnesma, directeur Urgenda ondersteunt het initiatief #Toekomststoel:
Stel je voor dat er iemand naast je zit op de toekomststoel, 15 jaar oud. Welk effect heeft jouw beslissing op de toekomst van de jongeren van nu?

DJ Gregor Salto ontvangt De Verborgen Impact

donderdag 12 oktober 2017 - door: Dag van de Duurzaamheid

DJ Gregor Salto heeft op de Dag van de Duurzaamheid de herziene editie van het boek DE VERBORGEN IMPACT van Babette Porcelijn (nr 73 Trouw De Duurzame 100, 2017) in ontvangst genomen uit handen van Henriètte Delissen, Urgenda.

Het boek is bestemd voor diegene die EFFECTIEF willen VERDUURZAMEN:

Porcelijn liet de totale impact van zaken uit ons dagelijks leven (zoals vlees, spullen, wonen, auto, vliegen, kleding & textie en zuivel & eieren) doorrekenen. En in dit boek geeft ze aan de hand van toegankelijk gepresenteerde cijfers handvatten voor bedrijven en consumenten om een negatief effect om te zetten in een eco-positieve bijdrage aan onze planeet. Lezen dus.

Precious Plastic start online Challenge

dinsdag 10 oktober 2017 - door: Dag van de Duurzaamheid

Op 10.10 start museum Boijmans van Beuningen met de online challenge challenge vooruitlopend op de tentoonstelling #Change-the-System. De komende drie weken gaat  Precious Plastic Den Haag werken op het binnenplein met de plastic-recyclecentrale naar ontwerp van Dave Hakkens. Klik op dagvandeduurzaamheid.nl om meer te lezen over deze bijzondere tentoonstelling waarin achtereenvolgens vier onderwerpen worden behandeld: 1. Plastic, 2. Mode 3.  Luister hier naar de oproep van ontwerper Dave Hakkens van Precious Plastic.

Change the System

Van 14 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen met Change the System de veranderkracht van een nieuwe generatie ontwerpers. De tentoonstelling toont de impact die zij hebben op het oplossen van grote mondiale vraagstukken. De tentoonstelling, verspreid over acht zalen, toont aan de hand van drie actuele thema’s, schaarste, conflict en meerstemmigheid, het werk van zo’n vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars waaronder Eric Klarenbeek, Iris van Herpen, Jólan van der Wiel, Elisa van Joolen, Boyan Slat en Christien Meindertsma.

Lees meer op de site van Museum Boijmans van Beuningen.