Nieuws

Houd deze nieuwspagina bij op weg naar 10 oktober 2013, de Dag van de Duurzaamheid, in de gaten voor al het laatste nieuws. Bekijk ook de Twitterladder of abonneer je hier op de nieuwsbrief van Urgenda, initiatiefnemer van 10-10.

Haak aan bij een van deze initiatieven op 10-10

dinsdag 29 juli 2014 - door: admin

Maak gebruik van onderstaande ideeën en initiatieven om uit te voeren en/of bij aan te haken. Samen laten we zien hoe duurzaamheid past in het dagelijks leven en dat we een ‘groene’ samenleving hebben én willen!

LowcarDiet14 - Logo definitief. Low Car Diet: maak 30 dagen gratis* gebruik van duurzamer vervoer
Ontdek dat de dagelijkse reis van A naar B goedkoper, meer ontspannen, schoner, duurzamer en gezonder kan. Maak met de ‘mobiliteitskaart’ 30 dagen, van 10 september t/m 10 oktober, gratis* gebruik van o.a. fiets, deelauto’s,1e klas trein en werk- en vergaderruimtes. Het doel is om samen duurzamere kilometers te maken en deelnemers verschillende vormen van vervoer te laten ervaren. De auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil en is een grote kostenpost. Duurzaam vervoer is goedkoper, schoner en schept ruimte op de weg en in de stad.

Wie? Doe mee, samen met je collega’s en directeur. Het doel is om zoveel mogelijk bestuurders en medewerkers van jouw bedrijf mee te laten doen. De doelgroep is zowel MKB- als grote bedrijven. Meer informatie en zsm aanmelden t/m 24 augustus voor de gratis kaart via www.lowcardiet.nl
* Eén directeur en 10 medewerkers per bedrijf ontvangen gratis de mobiliteitskaart én de duurzaam gereisde kilometers

voorleesactie_th. Doe mee aan de Voorleesactie op een basisschool of kinderboerderij
Op honderden basisscholen en kinderboerderijen door heel Nederland wordt op 10-10 gestart met het voorgelezen uit Mr Finney en het raadsel in de bomen. In 45 minuten wordt er voorgelezen, met de kinderen gesproken wordt over het thema duurzaamheid en wordt er eventueel verder gegaan met vervolgopdrachten. Voorlezers, scholen en kinderboerderijen kunnen zich nu via www.dagvandeduurzaamheid.nl/scholen aanmelden om mee te doen en één gratis boek aanvragen. We roepen leerkrachten, wethouders, directeuren, Kamerleden, burgemeesters, ondernemers en Pabo-studenten op om evenals Laurentien van Oranje op 10-10 te gaan voorlezen.

Wie? Basisscholen, voorlezers en kinderboerderijen kunnen zich via www.dagvandeduurzaamheid.nl/scholen aanmelden.

DVDD DEAL. Biedt consumenten een Dag van de Duurzaamheid (DVDD) Deal aan
Biedt als ondernemer consumenten een Dag van de Duurzaamheid Deal (DVDD Deal) aan door bijvoorbeeld duurzame producten (met korting) centraal in het schap te leggen, online aan te bieden of duurzame producten/diensten centraal te zetten in eigen bestaande brochures, websites en ander communicatiemiddelen. Dit kan ook met behulp van o.a. inruil- of omruilacties, een ludieke actie of door kortingen. Met een DVDD deal kunnen bedrijven de duurzame producten die ze produceren/verkopen in de spotlight zetten. Bijvoorbeeld via een DVDD sticker, display en/of in communicatiemiddelen. We willen samen de consument verleiden en motiveren om voor duurzame producten te kiezen met als doel dat deze producten steeds vaker in het schap komen te liggen en dat de prijzen van dit soort producten naar beneden gaan. Kortom: we willen op en rond 10-10 laten zien dat duurzame consumentenproducten al beschikbaar zijn en je daarmee gemakkelijk een verschil kunt maken!

Wie? MKB ondernemers met hun eigen product, retailers, start-ups en grote bedrijven. Kijk hier voor meer informatie of mail naar dvdd@urgenda.nl

duurzaamheid idee.Het Beste Duurzame Idee van…..(stad/wijk/bedrijf)
Schrijf een ‘wedstrijd’ uit waarvoor burgers en ondernemers hun beste duurzame idee kunnen indienen. Vervolgens kunnen de deelnemers, of een selectie ervan, tijdens een bijeenkomst/evenement hun idee komen pitchen (‘verkopen’) in twee minuten. Een panel met juryleden stelt ter plekke verdiepende vragen (3 minuten) en geeft feedback op het idee. Uiteindelijk zijn er één of meerdere winnaars aan wie erkenning of een prijs toegekend wordt (bijv. een expertconsult om het idee verder te helpen). Op Texel en in Amersfoort was dit al en groot succes. Bekijk hier het filmpje of via www.youtube.com/urgenda

Wie? Neem het initiatief als ambtenaar, burger of bedrijf.
Download de handleiding om deze activiteit uit te voeren via www.dagvandeduurzaamheid.nl/downloads of mail naar dvdd@urgenda.nl

energiestrijd.nl logo vs 21 Zorghuizen D.Besparingswedstrijd: Energiestrijd Zorghuizen
Na het succes van de twee voorgaande edities van de Energiestrijd Zorghuizen en het rapport ‘Samen verduurzamen’, dagen de initiatiefnemers Habion, Urgenda en Meneer de Leeuw zorghuizen uit om mee te doen met de derde editie. Bij de kick-off op 10-10 worden de deelnemende zorghuizen uitgedaagd om in de komende drie wintermaanden zo veel mogelijk energie te besparen met behoud van comfort. Tijdens de wedstrijdperiode krijgen de zorghuizen bezoek van energie-experts en hulp bij het verduurzamen van hun zorghuizen.

Wie? Zorghuizen die de uitdaging aan willen gaan kunnen zich vanaf nu aanmelden via: wigger.verschoor@urgenda.nl Kijk voor meer informatie op www.energiestrijd.nl

IkSpringOver-logo.Kies voor een duurzamere levensstijl via Ik Spring Over
Wil je jouw dagelijks leven concreet verduurzamen? Op www.ikspringover.nl vind je elf thema’s met tientallen keuzemogelijkheden om over te springen naar een duurzamere levensstijl. Van het overspringen naar een ‘groene’ bank, het opwekken van je eigen energie, het eten van minder vlees, enkel duurzame vis of het kiezen voor duurzaam (web)shoppen.

Wie? Ook wanneer je al lekker ‘groen’ bezig bent kan je overspringen en gebruik maken van leuke acties op deze site. Start op 10-10 en Spring Over!
Kijk voor meer info op www.dagvandeduurzaamheid.nl/springover en www.ikspringover.nl

twitterlogo__2_.Haak aan bij een Circle of Trust van Duurzom/Urgenda
Samen Duurzame Ambities Realiseren dat is het doel van een Circle of Trust. Deze is bedoeld voor ondernemers met de intrinsieke motivatie om te verduurzamen. Eerst worden samen met de ondernemer zijn ambities op het gebied van duurzaamheid in kaart gebracht. Daarna komen de ondernemers elk kwartaal bij elkaar in een Circle of Trust. Onder leiding van een procesbegeleider wisselt men ideeën, ervaringen en successen uit. Zodoende realiseert men makkelijker, goedkoper en sneller zijn duurzame ambities dan wanneer men er alleen voor staat. Duurzom is een initiatief van en voor ondernemers en wordt door ondernemers uitgevoerd. Op 10-10 komen zoveel mogelijk Circles of Trusts, als broedplaatsen van duurzame ondernemers, bij elkaar of houden open huis.

Wie? Haak aan als ondernemers. Kijk voor meer info op www.duurzom.nl of mail m.imelman@duurzom.nl

Kijk op deze site om mee te doen en voor meer informatie. Meer ideeën staan ook op www.dagvandeduurzaamheid.nl/doemee
Vergeet je niet aan te melden en onderdeel te worden van de Dag van de Duurzaamheid!

Twitter mee met #dvdd14
Like Facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid
Meer info: dvdd@urgenda.nl

Bied een DVDD Deal aan!

maandag 28 juli 2014 - door: admin

Oproep: Wie organiseert de leukste DVDD Consumenten Deal van Nederland?

DVDD DEAL
Alle grote en kleine consumentgerichte bedrijven.

Waar en wanneer:
De start van de DVDD Consumenten Deal is op of rondom de Dag van de Duurzaamheid (vrijdag 10 oktober) en kan een dag, een week of maand duren. Ieder bedrijf doet op eigen passende wijze mee op eigen locatie, in eigen omgeving en/of online.

Wat:
Verzin en organiseer een eigen passende duurzame DVDD consumenten deal door bijvoorbeeld duurzame producten (met korting) centraal in het schap te leggen, online aan te bieden of duurzame producten/ diensten centraal te zetten in eigen bestaande brochures, websites en ander communicatiemiddelen. Dit kan ook met behulp van o.a. inruil- of omruilacties, een ludieke actie of door kortingen.

Waarom:
Met een DVDD deal kunnen bedrijven de duurzame producten die ze verkopen in de spotlight zetten. Bijvoorbeeld via een DVDD sticker, display en/of in communicatiemiddelen. We willen samen de consument verleiden en motiveren om voor duurzame producten te kiezen met als doel dat deze producten steeds vaker in het schap komen te liggen en dat de prijzen van dit soort producten naar beneden gaan. Kortom: we willen op en rond 10-10 laten zien dat duurzame consumentenproducten al beschikbaar zijn en je daarmee gemakkelijk een verschil kunt maken!

Op www.dagvandeduurzaamheid.nl worden de 10 beste, grootste en leukste deals ook extra in het zonnetje gezet. Natuurlijk kan iedereen de DVDD Deal ook promoten via social media met #dvdd14 en via Facebook.com/deDagvandeduurzaamheid

Voorbeelden en ideeën:
• Oude spaar/gloeilampen inleveren voor LED-lampen (Besselink-Licht in Duiven)
• Workshops voor familycard houders (IKEA)
• Onderbroeken inleveren voor duurzame onderbroeken (eerder op Huishoudbeurs)
• ‘Speurtocht naar duurzame producten’ (Praxis)
• Supermarkten richten een Dag van de Duurzaamheid display in
• Goedkope elektrische taxiritjes
• Met duurzaam product en BN-er op de foto
• Kortingscode voor (online) duurzaam product

Klik hier voor de PDF

Download het logo bij downloads.

Vragen of hulp nodig bij het opzetten van een DVDD Deal? Mail naar dvdd@urgenda.nl

Meld nu je activiteit aan

donderdag 30 januari 2014 - door: admin

Urgenda neemt voor het zesde jaar op rij het initiatief voor de landelijke Dag van de Duurzaamheid. De zesde editie zal plaatsvinden op vrijdag 10 oktober 2014 en wij roepen iedereen op een duurzame activiteit te organiseren. Aanmelden kan op www.dagvandeduurzaamheid.nl en hier kunt u ook zelf uw activiteit up-to-date houden. Wilt u ook partner worden van de Dag van de Duurzaamheid of wilt u dat Urgenda meedenkt met een activiteit, mail dan naar dvdd@urgenda.nl.
Op 10-10 zal heel Nederland weer in het teken staan van duurzaamheid, met innovatieve en boeiende activiteiten op het gebied van o.a. onderwijs, voedsel, energie, lifestyle, mobiliteit en circulaire- en biobased economie.

Bekijk hier de compilatie van DvdD 2013